čtvrtek 20. dubna 2023

Suchého Levandule U Váňů

Dubnová premiéra s názvem Levandule uvedená v prostředí českobudějovického Kabaretu U Váňů byla v pořadí již třicátým titulem převzatým z tvůrčí dílny Jiřího Suchého. Podle statistik, pečlivě vedených principálem Edou Váňou, však má toto vytrvalé divadelní uskupení premiér na kontě víc než dvojnásobek, a to přesně 73. A kdybychom chtěli počítat úplně všechna představení odehraná na této scéně, došli bychom k neuvěřitelnému číslu 761.

A že takové výsledky chtějí nejen příslušné nadšení, ale i obětavost a výdrž, bylo naprosto jasné i z tohoto posledního premiérového vystoupení. Pravidelní návštěvníci zaznamenali hned v úvodu představení, označeného jako komedie a kabaret – obojí za jedno vstupné, určité omlazení souboru. Do role Betty, řečené Levandule, byla obsazená nová, ale schopná členka souboru - Eva Blažková a tajemníka Pavla Vráze hraje Standa Raušer, který má už nesporné divadelní zkušenosti z jiného souboru.

Jako obvykle i tuto hru, jejímž autorem je kmotr Kabaretu U Váňů - Jiří Suchý, pro zdejší podmínky upravil a dotvořil texty písní a tentokrát opravdu štědrou nadílkou vtipných veršíků Eda Váňa. A ten se kromě toho podílí i na hudební stránce pořadu, společně s Jardou Peterkou a Michalem Bosákem, který navíc doprovází vystupující na piáno. V neposlední řadě hraje pak Eda i jednu z hlavních postav – nevyhraněného malíře Podzimka. Stálicemi na scéně jsou i tři kankánové tanečnice a zpěvačky – Fifi, Suzi a Kiki v podání Denisy Holečkové, Pavly Šafaříkové a Pavly Nýdlové (v alternaci s Jiřinou Belzovou). A Pavla Nýdlová je také podepsaná pod nápaditou a svěží chereografií tanečních výstupů. Další trvalka - Jiřina Váňová si skvěle poradila se svou hereckou postavou, jíž je distinguovaná, ale i rozverná hraběnka Elisabeth. Její sestře Anastázii pak dala správný herecký punc Lenka Kozáková, kterou alternuje Iva Šlehovrová.

V hlavní roli celého rozmarného příběhu s řadou zápletek a nedorozumění je však především humor. Ten je přítomný jak v dialozích a dílčích skečích, tak v textech písniček a samozřejmě i v epigramických básničkách, kterými je celá hra proložená. Veršované minipříběhy, jejich nečekané pointy, občas kritické, jindy lehce lechtivé, vyvolávají salvy smíchu. Publikum se báječně baví a je vidět, že se baví i devítičlenný roztančený ansábl na pódiu. Smích je přece tou nejlepší vizitkou a oceněním nejen pro kabaret... 

Hanka Hosnedlová

Foto: Zuzana Heřmanová









Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: